duminică, 15 martie 2009

Din nou despre ce mancam !

Vine primavara a inceput postul si ne punem problema ce alimente folosim??
Cat sunt de naturale ? Din ce sunt facute? Cate E-uri contin? Ce impact au asupra celor ce la consuma?


Raspunsul l-a dat Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare: "Povestea are o cuprindere mai larga. Specialistii europeni in alimentatie au fost sesizati in anii '90 de faptul ca mortii nu mai putrezesc si, in urma unor studii, s-a demonstrat ca acest lucru se datoreaza consumului de conservanti sintetici, adica E-uri. Aceasta este explicatia si la noi."

Altfel spus, romanii mananca in fiecare zi alimente care contin aditivi si conservanti alimentari. |n ciuda faptului ca specialistii avertizeaza asupra consumului de E-uri, nimeni nu se poate feri de alimente "imbogatite" cu aditivi.

"Este bine sa ne ferim de toate E-urile, dar mai ales de conservantii sintetici, de colorantii sintetici si de aditivii care sunt o necesitate a industriei alimentare moderne. Fara conservanti nu putem avea mancare in magazine, dar, pe de alta parte, aceste E-uri sunt daunatoare sanatatii. Este un cerc vicios. Produsele mai ieftine au intotdeauna mai multe E-uri, asa ca aceia care tin la sanatatea lor ar trebui sa manance mai putin, dar mai bun. Ceea ce in Romania este putin posibil. Mai mult, din punct de vedere legal controlul aditivilor este problematic. Daca o firma de mezeluri decide ca reteta produsului trebuie sa contina multi aditivi, noi nu putem interveni. Astfel ca nu trebuie sa mire pe nimeni daca intr-un salam nu exista decat cinci la suta carne, este dreptul producatorului sa scoata pe piata reteta pe care o doreste, adica mai ieftina si mai proasta, cu singura obligatie sa specifice continutul pe eticheta."

Si atunci firesc , se pune intrebarea: Ce sunt salamul de post, cascavalul de post, ? Din ce sunt facute? Repede mi se va spune : din soia , tofu,. Dar cum se prelucreaza acestea? Cum se obtine aspectul si textura? seamana foarte bine cu carnea , cu casul de oaie, etc. Avem in Romania texnologii compatibile ???

Postul ortodox se tinea de catre inaintasii nostri cu legume, verdeturi, nuci, si seminte de plante. Avem multe posibilitati astazi cu congelatoare proprii in care putem stoca legume fara sa adaugam substante de conservare.

Problema aditivilor de crestere din paine si produse de patiserie este iar o intrebare Se folosesc in retete moderne de prajituri de post in loc de oua bicarbonat de sodiu, carbonat de amoniu si alte substante din care sunt facute : praful de copt si chiar drojdia uscata produse de unele firme.Cum procedam?

Gospodinele cred ca sunt in primul rand responsabile penru familia lor , si cei apropiati lor.

Deci atentie maxima ,cum tinem postul, cu ce il tinem...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu