luni, 9 martie 2009

Au trecut zilele Dochiei , azi 9 martie trecem la sarbatori crestine.Mucenicii. Este parastasul celor 300 tineri martiri crestini ce au fost arsi de turci(???)

Poporul roman ortodox cinsteste cu mare grija acesasta zi , In Moldova se fac colacei in forma de 8 unsi cu miere si dati prin nuca pisata, Se dau de pomana impreuna cu 40 paharele de vin.
In Muntenia traditia este de a face o fiertura din colacei mici(2 cm) dintr-un aluat din faina si apa ce se fierb in apa .adaugand la sfarsit zahar, mirodenii si nuca pisata. Se obtine o fiertura care este buna numai dupa ce s-a racit. In familii copii daca sunt obisnuiti de mici , mananca cu placere aceasta fiertura, care nu este prea aspectuasa.
In Transilvania nu se fac deloc, sarbatoarea nu se tine.Este ciudat deoarece aceasta este o sarbatoare de pomenire a tuturor mortilor care au nume ce nu figureaza in calendar.
In familia noastra tata fiind din Muntenia si mama dinspre Moldova, spre Ramnicu Sarat, erau necesare ambele preparate Deci mama facea ambele feluri de mucenici.
Acum in gospodaria mea cu sotul din Moldova de Jos am trecut in partida colaceiilor.
Deci azi fac mucenici moldovenesti .
Fiind post trebuie facuti fara oua, lapte, grasime.
Dupa ce s-au racit eu insiropea colaceii intr-un sirop de zaha r sau miere. Se pot insiropa in siropul de zahar si unsi apoi cu miere. Apoi se presara abundent cu nuca macinata, Copiilor le place mult si sunt buni langa o ceasca de ceai sau vin pentru cei mari.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu