luni, 20 februarie 2012

MARGARINA, buna pentru sanatate???/ Despre margarinele hidrogenată ştim precis că generează acizi graşi trans, dovediţi ca fiind periculoşi pentru sănătate. S-au făcut studii, s-au adus dovezi, astfel încât, în prezent, aceste margarine se găsesc pitite în unele produse de patiserie, sortimente de biscuiţi, ciocolată, maioneză, pâine etc. În paralel cu margarinele hidrogenate, ascunse în diverse aluaturi, pe piaţă a apărut un nou tip de margarine, care sunt grăsimi obţinute prin interesterificare. Din această categorie fac parte şi margarinele Becel, insistent promovate. Extrem de nocivă Pe etichetele acestor margarine este specificat: "grăsimi interesterificate". Potrivit specialiştilor, aceasta înseamnă stricarea ordinii naturale a acizilor graşi din compoziţia grăsimilor naturale. În acest mod, rezultă o grăsime care nu are echivalent în natură, pe care organismul omului nu o poate procesa, pentru că pur şi simplu nu o recunoaşte. Dacă despre margarinele hidrogenate s-a probat ştiinţific că sunt "dăunătoare" sănătăţii, despre margarinele interesterificate, specialiştii spun că pot fi potenţial periculoase, tocmai pentru că ele există de prea puţin timp pe piaţă pentru a se colecta suficiente date care să conducă la o concluzie categorică. Să ne amintim însă că, în perioada de glorie a margarinelor hidrogenate, acestea erau considerate o alternativă ideală, sănătoasă la untură şi unt, că reprezentau un scut pentru întregul sistem cardiovascular. Iată însă că, ulterior, studiile au demonstrat fără putinţă de tăgadă că, prin generarea acizilor graşi trans, margarina hidrogenată este chiar periculoasă. Şi, astfel, decenii la rând, oamenii au fost îndemnaţi să mănânce o margarină extrem de nocivă pentru artere. O invenţie recentă Faptul că s-a creat o nouă margarină interesterificată în care s-au adaugăt acizi graşi omega 3, nenaturală, nu înseamnă că ea este şi sănătoasă. Acizii graşi omega 3 sunt acizi graşi esenţiali, cu rol în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular şi nervos. Dar pentru a fi benefici organismului, aceşti acizi trebuie luaţi din alimente naturale: peşte, seminţe şi ulei de in, seminţe şi ulei de cânepă ş.a. – şi nu dintr-o bază chimică, aşa cum este margarina. Astfel, aşa cum o perioadă îndelungată nu s-a ştiut că grăsimile hidrogenate sunt periculoase, tot aşa s-ar putea să avem surpriza să se aducă probe potrivit cărora inclusiv aceste grăsimi artificiale interesterificate să ne afecteze sănătatea. Potrivit conceptului de medicină personalizată, fiecare persoană are un răspuns propriu la un medicament sau un aliment, cei mai vulnerabili fiind copiii, femeile însărcinate, cele care alăptează şi vârstnicii. În condiţiile în care margarina interesterificată nu a trecut proba timpului şi încă nu sunt studii privitoare la efectele ei pe termen lung şi mediu, evident că este suspectă reclama făcută acestui produs şi mai ales recomandarea de a fi introdusă în dieta copiilor, a persoanelor cu afecţiuni

MARGARINA, buna pentru sanatate???/
Despre margarinele hidrogenată ştim precis că generează acizi graşi trans, dovediţi ca fiind periculoşi pentru sănătate. S-au făcut studii, s-au adus dovezi, astfel încât, în prezent, aceste margarine se găsesc pitite în unele produse de patiserie, sortimente de biscuiţi, ciocolată, maioneză, pâine etc. În paralel cu margarinele hidrogenate, ascunse în diverse aluaturi, pe piaţă a apărut un nou tip de margarine, care sunt grăsimi obţinute prin interesterificare. Din această categorie fac parte şi margarinele Becel, insistent promovate.
Extrem de nocivă
Pe etichetele acestor margarine este specificat: "grăsimi interesterificate". Potrivit specialiştilor, aceasta înseamnă stricarea ordinii naturale a acizilor graşi din compoziţia grăsimilor naturale. În acest mod, rezultă o grăsime care nu are echivalent în natură, pe care organismul omului nu o poate procesa, pentru că pur şi simplu nu o recunoaşte. Dacă despre margarinele hidrogenate s-a probat ştiinţific că sunt "dăunătoare" sănătăţii, despre margarinele interesterificate, specialiştii spun că pot fi potenţial periculoase, tocmai pentru că ele există de prea puţin timp pe piaţă pentru a se colecta suficiente date care să  conducă la o concluzie categorică.
Să ne amintim însă că, în perioada de glorie a margarinelor hidrogenate, acestea erau considerate o alternativă ideală, sănătoasă la untură şi unt, că reprezentau un scut pentru întregul sistem cardiovascular. Iată însă că, ulterior, studiile au demonstrat fără putinţă de tăgadă că, prin generarea acizilor graşi trans, margarina hidrogenată este chiar periculoasă. Şi, astfel, decenii la rând, oamenii au fost îndemnaţi să mănânce o margarină extrem de nocivă pentru artere.
O invenţie recentă
Faptul că s-a creat o nouă margarină interesterificată în care s-au  adaugăt acizi graşi omega 3, nenaturală, nu înseamnă că ea este şi sănătoasă. Acizii graşi omega 3 sunt acizi graşi esenţiali, cu rol în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular şi nervos. Dar pentru a fi benefici organismului, aceşti acizi trebuie luaţi din alimente naturale: peşte, seminţe şi ulei de in, seminţe şi ulei de cânepă ş.a. – şi nu dintr-o bază chimică, aşa cum este margarina.
Astfel, aşa cum o perioadă îndelungată nu s-a ştiut că grăsimile hidrogenate sunt periculoase, tot aşa s-ar putea să avem surpriza să se aducă probe potrivit cărora inclusiv aceste grăsimi artificiale interesterificate să ne afecteze sănătatea. Potrivit conceptului de medicină personalizată, fiecare persoană are un răspuns propriu la un medicament sau un aliment, cei mai vulnerabili fiind copiii, femeile însărcinate, cele care alăptează şi vârstnicii. În condiţiile în care margarina interesterificată nu a trecut proba timpului şi încă nu sunt studii privitoare la efectele ei pe termen lung şi mediu, evident că este suspectă reclama făcută acestui produs şi mai ales recomandarea de a fi introdusă în dieta copiilor, a persoanelor cu afecţiuni cardiace etc.
Un lucru totuşi este cert: margarina int

Un comentariu:

  1. Articolul este luat dupa articolul aparut in "Jurnalul national" indata de 19 februarie.

    RăspundețiȘtergere