vineri, 27 februarie 2009

Gustul copilariei...

Ile flotttante

Este o cremǎ desert , a bunicilor noastre ca şi crema cu zahǎr ars dar mai complicatǎ decat aceasta.

Intr-adevar face parta din memoria gusturilor din copilarie asa cum zice Segolene

din:Boire et manger , quelle histoire” (bem si mancam , ce istorie?, în traducere cuvânt cu cuvânt)

Ingrediente şi preparare

--100gr zahar tos & 100gr.migdalele curaţite se caramelizeazǎ

pe foc, se rǎstoarnǎ pe o farfurie de marmurǎ sau faianţǎ udatǎ cu apǎ rece. Dupǎ ce

se rǎcoresc se mǎrunţesc cu sucitorul de lemn sau ciocan

--- 100gr zahar se caramelizeazǎ pentru a îmbraca forma ca şi la Crema de zahar ars.

Blat

--8albuşuri

--250 gr . zahar

--1 lingura feculǎ(Gustin)sau fǎinǎ foarte finǎ.

Albuşurile se bat spumǎ tare cu zahǎrul, pânǎ nu mai cade de pe lingurǎ. Se adaugǎ fecula şi apoi se toarna cu lingura compozitia care se presara cu migdalele caramelizate, având grijǎ ca acestea sǎ nu ajungǎ pe pereţii formei( în acest caz se lipesc de pereţii si este greu de scos prǎjitura din formǎ).

Se prepara un bain-Marie adicǎ o tava mai mare în care sa intre tava cu preparatul, plinǎ cu apa fierbinte. Aceasta împreuna cu tava cu apǎ se pune în cuptorul fierbinte. Astfel se coace prǎjitura 45min. urmǎrind ca apa din tava mare sǎ nu clocoteascǎ.

Se lasǎ sǎ se rǎcoreasn vasul cu apǎ de preferinţǎ nemişcat pânǎ a doua zi.

Apoi se trece cu un cuţit pe lânga marginea tǎvii şi se rǎstoarnǎ pe un platou.

În jur se toarnǎ urmǎtorul :

Sos

--250 gr. Lapte,

--100 gr zahar tos

---3 galbenuşuri

--1 linguriţǎ feculǎ(Gustin)

---2 linguri cafea concentratǎ

Se fierbe zahǎrul cu jumǎtate baton de vanilie şi zahǎrul. Deoparte se freaca gǎlbenuşele cu linguriţa de feculǎ Se toarnǎ peste amestec cafeaua şi câteva linguri lapte cald amestecând mereu. Se pune crema în laptele fierbinte lasând sǎ fiarba in continuare pânǎ se îngroaşe ca o smântânǎ şi se ţine de lingurǎ. Dupǎ ce s-a rǎcit se toarnǎ în jurul prǎjiturii.

În ultima vreme am vǎzut cǎ prin denumirea de Ile flotttante , în reviste dar şi în meniurile gazdelor prietene din Franţa , se înţelege un lapte de pasǎre cu bulgǎri de albus batut cu zahǎr , fiert în lapte ( boules de neige) .Deasupra se pune zahar caramel fâşii.

Cunosc un orǎşel in care la o sǎrbǎtoare popularǎ sa fǎcut una foarte mare de pus în Cartea recordurilor

Un comentariu:

  1. Reteta este dupa cartea de bucate a Sandei Marin,editia VII(1943) pe care o avea mama mea .

    RăspundețiȘtergere