marți, 17 februarie 2009

Blanchet de carne de pasare.






Se aleg bucati de la piept si picioare dintr-un pui mare-peste 1 Kg. Se taie bucati cam de 50gr. Se pun in apa rece Se schimba apa si se pun la fiert cu apa rece cat sa le acopere. Se adauga ceapa intreaga in care se pot intepa 2 cuisoare (pentru aroma deosebita) , un morcov taiat in patru, o bucata de capatana de telina, sare , piper. Se face un sos alb din2 linguri faina si o lingura unt sau grasime de pasare topita. Se stinge cu zeama de la fierberea carnii, se fierbe apoi 20 min. Se stinge focul, sosul se strecoara prin sita pentru a nu fi cu cocoloase.
Se adauga in sos pentru a il lega 2 galbenusuri de ou batute si amestecate cu 200 gr. smantana sau lapte. Galbenusele se amesteca intai cu laptele si apoi se pun in sosul de pe foc amestecand continu cu telul, pentru a nu se taia. Sosul poate fii cu mai putina grasime daca zeama in care a fiert pasarea se degreseaza inainte.
Sosul se toarna peste bucatile de carne si legume si se mai fierb impreuna 10 min.
Cand s-a mai racorit se poate adauga o lingura de zeama de lamaie cum facea bunica mea . Atunci se chema anghemaht de pui. Mai simplu mancarea aceasta (pe care eu am prezentat-o sub titlul ei frantzuzesc) se cheama in Moldova "Pui cu smantana" si in Muntenia "Ciulama de pui".

Un comentariu:

  1. Numele frantzuzesc este corect:blanchette. Eu l-am scris adaptat pentru lb.romana, cum l-am gasit in unelecarti de bucate.

    RăspundețiȘtergere